Accueil
English version
Liste des membres
Bibliographie
Liens
Procès-verbal des réunions
Images du French Shore
Contactez-nous

Welcome
Version française
List of members
Bibliography
Links
Minutes of meetings
 French Shore Images
Contact us

Image: Franco-Newfoundland flag

Images du French Shore/French Shore Images - 1898

Ces photographies font partie d'une collection particulière, celle de Monsieur Régis Lobrichon. Elles sont présentées ici avec son autorisation.Toute reproduction sans autorisation est interdite. Si vous désirez avoir accès à une version à numérisation plus fine, vous êtes invité à nous contacter, et nous ferons parvenir votre demande à Monsieur Lobrichon.

These photographs are part of a private collection belonging to Mr. Régis Lobrichon. They are shown here with permission. Any unauthorized reproduction is prohibited. If you would like to have a higher-resolution copy, you are invited to contact us, and your request will be forwarded to Mr.  Lobrichon.


 

Image: 217

217 – French Shore : entrée d'un chauffaud
217
French Shore: entrance to a stage


Image: 218

  218 – French Shore : intérieur d'un chauffaud
218
French Shore: inside a stage



Image: 219

219 – French Shore : intérieur d'un chauffaud (les morues sont mises en arrime et salées)
219
French Shore: inside a stage (the cod are stacked and salted) 



Image: 221

221 – French Shore : au premier plan, tauds (ou caloges) barques recouvertes de toile et faisant office de cabanes) ; au second plan, chauffaud en construction.
221French Shore: in the foreground, boats with awnings or covers and used as cabins; in the background, a stage under construction.


Note: the wooden structure and the barrels on the far left should be compared with the photograph by Miot in the National Archives of Canada showing a vat used for making cod-liver oil. The location is possibly Barbace Cove, Port au Choix. Barbace Cove was used by the French and the remains of a bread oven can be found there. Thanks to Iris Gould for the identification.

Note: le cadre en bois et les barriques à l'extrême gauche sont à comparer avec la photographie de Miot aux Archives nationales du Canada montrant un cageot (destiné à la fabrication de l'huile de foie de morue). Le site est peut-être Barbace Cove, Port au Choix. Les Français pêchaient à cet endroit et on y trouve les vestiges d'un four à pain. Merci à Iris Gould pour l'identification.

 


Accueil
English version
Liste des membres
Bibliographie
Liens
Procès-verbal des réunions
Images du French Shore
Contactez-nous

Welcome
Version française
List of members
Bibliography
Links
Minutes of meetings
 French Shore Images
Contact us

  Dernière modification par Michael Wilkshire juillet 2004 / Last modified by Michael Wilkshire July 2004